úterý 4. března 2008

Soutěž k narozeninám CK Špunt - Indicie V

Přeji fajn den, dnes vás čeká další indicie... Představím Vám několik osobností, nebo spíš několik zajímavostí o každé z nich, přičemž na Vás bude uhodnout o koho se jedná a poté určit to, co mají všichni z nich společného. Tato společná záležitost je zároveň indicií pro tento týden.

1) Katolický kněz a spisovatel, který sbíral a psal povídky a pohádky z Chodského prostředí. Žil na přelomu devatenáctého a dvacátého století. Narozen ve znamení vodnáře.

2) Anglický král proslavený tím, že po neshodách s papežem vyhlásil nezávislost anglické církve na Římu. Zrušil kláštery a stanovil se hlavou anglikánské církve, což mu mimo jiné umožnilo rozvod a dalších 5 manželství. Narodil se v Greenwichi. 2 ze svých šesti manželek nechal popravit a pouze ta poslední jej přežila...

3) Dvaatřicetiletý hokejový útočník Jihočeského Mountfieldu, který ve své kariéře prošel celky Litvínova a Karlových Varů. 18 krát se také objevil v národním reprezentačním týmu... Trenér reprezentace Slavomír Lener jej povolal na světový šampionát v Helsinkách 2003.

4) Český herec první poloviny 20. století. Hrál v mnoha filmech nejčastěji komediálního ražení. Celý život vystupoval pod pseudonymem, který vznikl původně jako přezdívka na studiích. Jeho umělecká kariéra započala v divadle Červená sedma... Mezi jeho nejslavnější role patří postava Habáska, nebo otce Pištory.

5) Výtvarný a literární teoretik a kritik, překladatel a esejista. V šedesátých letech kurátor galerie Václava Špály. V sedmdesátých a osmdesátých letech publikoval pouze samizdatově. Momentálně je po něm pojmenována cena, jež je nejvýznamnějším oceněním pro umělce do 35 let.

6) Světoznámý český dirigent, jež žil na Táborsku. Poprvé se za pultík postavil v roce 1930. Po válce se stal uměleckým ředitelem České Filharmonie a díky němu se toto těleso stalo známým po celém světě. Po emigraci se stal šéfdirigentem symfonického orchestru v Torontu.

7) Hrabě, vévoda a později také král. Manžel dcery z rodu Přemyslovců. Vládl na počátku 14. století a o práva na českou korunu musel několikrát bojovat. Byl třikrát ženatý, z čehož jen prostřední manželství nebylo bezdětné. Starší dcera Adléta byla méněcenná, takže jeho dědičkou se stala mladší Markéta.

Bonusem pro tento týden je jméno člověka, který se mezi ostatní zapletl a nesdílí tak jako jediný ostatním společnou vlastnost.

Přeji příjemnou zábavu. Bonusové odpovědi pište jako obvykle na ckspunt@email.cz

Odkazy na předchozí indicie:

I) http://vzduchie.blogspot.com/2008/02/blog-post.html
II) http://vzduchie.blogspot.com/2008/02/sout-k-narozeninm-ck-punt-indicie-ii.html
III) http://vzduchie.blogspot.com/2008/02/sout-k-narozeninm-ck-punt-indicie-iii.html
IV) http://vzduchie.blogspot.com/2008/02/blog-post_26.html

Žádné komentáře: